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About me...Helen/헬렌의 부엌에서

손쉽게 만들어 보는 티라미수 케이크 ....

by Helen of Troy 2009. 5. 23.

 

티라미수 케이크는 이태리 디저트 중에 최근 20년 사이에 인기가 급상승한 디저트이다.

정확한 케이크의 원조에 대해서 몇가지가 있지만 그중에서 많이 받아들여진 이야기는

1970년대에 이태리 북부에 위치한 베네토 지역의 트레비조(Treviso)에서 시작해서

1990년대부터 전세계에 알려지면서 계속 인기가 치솟는 디저트이다

 

Tirami su라는 단어는 베네토 지방의 사투리로 "pick me up" 이라고 영어로 번역이 되는데

그 뜻은 재충전 내지는 깨어나다라는 뜻을 가지고 있다.  이 케이크를 먹으면 힘들어서 쳐진

몸과 맘에게 에너지와 활력소를 얻을 수 있다는 의미가 포함될수도 있겠다.

 

티라미수 케이크는 semifreddo 케이크의 종류에 속하는데 

차지만 얼리지 않은 상태로 먹는 디저트를 일컫는다. 

케이크의 버전도 많지만 중요한 재료를 꼽자면

Mascarpone cheese(마스카르포네 치즈, ricotta cheese 리코타 치즈라고도 불리운다),

zabaglione cream(짜발리오네 크림),

Espresso Coffee(에스프레소 커피), 그리고

Savoiardid cookies(일명 ladyfingers 라느 쿠키)이다.

자세한 재료 설명은 아래를 참조....

 

개인적으로 참 좋아하는 케이크라서 될 수 있으면 자주 만드는 편인데

정식으로 만들면 좀 번거롭고 시간도 많이 걸려서

몇년간 나름대로 집에 항상 있는 재료를 이용해서 간편하게 만드는 법을 개발해서

커피 손님들이 오시면 쉽게 만들어서 대접을 하면 다들 좋아하신다.

참고로 이 레시피는 오븐에 굽지 않아도 되기엥

오븐이 없어도 만들수가 있다.

 

재료:

2 tbs. 무당 코코아 파우더

1 tbs. 인트탄트 커피

1/2 컵 heavy cream (35% 지방의 크림)

4 oz. semi sweet chocolate, chopped (초콜렛 블로크)

8 oz. 크림 치즈, 실내온도

3/4 cup 설탕

30 ladyfingers cookies (레이디핑거 쿠키)

 

만드는 방법:

 

1. 그릇에 1 1/2 컵의 끓인 물에 코코아 파우더, 커피를 녹인 다음 식게 둔다.

2. 마이크로 오븐에 1/2 컵 크림과 초콜렛 블로크를 넣어 90초간 녹인다. 이것도 식게 따로 둔다.

 

         3. 식힌 2번의  재료와 크림치즈 , 설탕을 전기 믹서에 넣고 잘 섞는다.

 

      4. 나머지 크림을 넣고 2분 정도 더 섞는다.

 

    5.  4번에서 만든 모카 필링 중에 1/4 컵을 바닥에 펴준다.

 

     6. 쿠키를 1번 재료에 적셔서.....

 

    7. 가지런히 깔아준다.

 

   8. 이렇게 크림과 쿠키를 네번 반복해서 쌓아서..

 

   9. 랩으로 씌어서 냉장고에 적어도 세시간동안 차게 둔다 (이틀까지도 괜찮다)

 

   10. 차게 된 티라미수를 사이좋게 나누어 먹기만 하면 된다.

       물론 진한 커피는 필수....

 

꼬리글:  제일 위에 보이는 케이크는 사층이 아니라 삼층이다

         만드는 동안 오다 가다 식구들이 레이디핑거 쿠키를 한두개씩 집어 먹는 바람에

         키가 작아지고 쿠키양보다 크림이 좀 많아지는  불상사가 나고 말았다.

         만드시다가 쿠키 간수 잘 하시길...

         

 

 

 Mascarpone has very old origins and it appears that it was already produced in the 13th century in the Lombardy region of Northern Italy, where took its name from mascherpa which is the local term for a sort of ricotta cheese. Mascarpone is more than a cheese: it’s a concentrate of milk cream, with a fat content up to 75%, with a smooth, creamy and sweet texture. It was considered a winter product for its caloric content and especially because it is very delicate and didn’t keep for long in the hot temperatures before the advent of the refrigerator. There are many American makers of this cheese but none has the same delicate taste, smoothness, and refinement of the Italian freshly made one. Still, even if American Mascarpone is not the best, do not even think about substituting it with cream cheese: the result would be disastrous.

Zabaglione cream is a classic Italian dessert originally from Venice. The famous Italian gastronome Giuseppe Maffioli was writing that the name of this cream originates from zabaja, a sweet dessert popular in the Illiria region. It is the coastal area across the Adriatic Sea that was Venetian territory for long time during the golden age of the “Repubblica Serenissima” (The Most Serene Republic) of Venice. Zabaglione was prepared in those times with yolks, honey, and sweet Cyprus wine. Today sugar is used instead and most often Marsala wine, that gives it a distinctive flavor. It is a simple and quite easy recipe to make, in spite of many food writers describing it as a complicated and laborious thing. The original Tiramisu’ recipe from the Restaurant Le Beccherie doesn’t include the use of wine.

Espresso coffee is obtained by forcing pressurized water through coffee powder. It is made from a blend of roasted grains of different origin, often ground on the spot to maximize the flavor. Naturally espresso ends up being much stronger that regular American coffee: It is a true shot of caffeine.

Savoiardi: These delicate cookies, also known as Ladyfingers, were originated at the court of the Savoia Dukes around the 1500’s in the Northern Italian region of Piemonte, at the boundaries with France. Apparently they were created for a lavish reception organized in honor of a visit of the King of France. Later, thanks to the extraordinary success in this memorable banquet, these cookies were “adopted” officially by the Royal House of Piemonte. They were renamed “Savoiardi” from the name of the Savoia dynasty, and they became the most appreciated dessert of the house. Savoiardi are very light because they are prepared with a dough rich of whipped egg white. Very popular for the preparation of layer cakes, they are also served as complement to custards, ice cream or fruit salad.

In conclusion: a very rich cheese; the eggs yolks, sugar and sweet wine in the zabaglione; the caffeine of the espresso coffee, and the chocolate make this cake an ultra-nutritious combination, guaranteed to pick-you-up.