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  • Welcome to Wildrose Country
About me...Helen/헬렌의 부엌에서

비가 내리는 날엔 빵을 구워 보세요~

by Helen of Troy 2020. 5. 23.

겉은 바삭바삭하고, 속은 보드라운 더치 오븐 빵

 

 

5월로 접어들자, 전형적인 따스한 봄날이 계속되다가,

4일 전부터 하루 종일 비가 주룩주룩 내려서

2주일 전부터 정원과 텃밭에 심은 꽃모종과 야채 모종,

그리고 씨들이 하루가 다르게 연두빛으로 빛나면서 무럭무럭 자라고 있다.

 

하지만, 매일 2시간 반씩 하던 자전거타기와 산책을 못 나가게 되다 보니

덕분에 악기 연습을 더 하게 되거나, 부엌에서 노닥거리는 시간이 많아졌다.

 

이렇게 밖에도 못 나가고, 창밖에 비가 내리는 모습을 보면서

따끈한 커피와 먹으면 아주 좋을 빵을 구워 보았다.

이 빵에 들어가는 재료는 그야말로 빵에 필요한 아주 기본적인 다섯가지 재료로,

그리고 반죽을 부풀리는 시간이 걸리긴 하지만, 초보도 할 수 있을만큼 쉬운 방법과

두툼한 Cast Iron/무쇠 으로 만들어서 보온성이 띄어난 Dutch Oven/더치 오븐을

사용해서 간단하게 매일 갓 구운 빵을 들 수 있는 것이 잇점이 있다.

 

 

 

  Ingredients/빵 재료  

for 8 servings

  2 cups lukewarm water (480 mL), 

  between (30˚-40˚C)

2컵(480 ml) 미지근한 물,

 (30-40˚C)

  1 envelope active dry yeast

 1 봉지 이스트

  4 cups all-purpose flour (500 g), 

  plus more for dusting

 4컵 (500 g) 다용도 밀가루,

 나중에 바닥과 빵 위에 뿌려줄 약간의 추가분

  1 ½ teaspoons kosher salt

 1 ½ teaspoons 바다 소금

  1 teaspoon olive oil

 1 tsp. 올리브 오일




  Preparation/빵 만들기  Preparation/빵 만들기    

              1.  이스트를 미지근한 물에 잘 개어서 거품이 일 때까지 둔다.

 

2.  커다란 볼에 밀가루와 소금을 잘 섞은 다음,

     중간에 움푹하게 공간을 만든다.

 

 

2.  거품이 충분히 생긴 이스트 물을 밀가루 가운데에 부어준다.

 

 

 

3.  손으로 밀가루 반죽을 해 준다.

     반죽이 너무 질어서 손이나 그릇에 묻으면,

밀가루를 조금씩 추가하면서 반죽을 만든다.

 

 

 

처음 만든 빵 반죽

 

1시간 반이 지난 후의 반죽

 

 

4.  행주로 반죽을 덮어서 반죽 사이즈가 두배가 될 때까지 둔다. (약 1 ½-2 시간)

 

5.  행주를 걷고 손가락으로 몇번 찔러본다.

     (손가락으로 누른 곳이 쑥 들어간 곳이 모양을 유지하면

반죽이 알맞게 부풀어 오른 상태이다.)

 

 

 

6.  빵 반죽을 알뜰주걱이나 손을 사용해서 그릇쪽에 가까이 있는 반죽을

     중간으로 몰아 준 후에, 반죽의 안팎을 뒤집는 작업을 대여섯번 반복해 준다.

 

 

 

7.  반죽을 행주를 덮어서 다시 한번 반죽의 크기가 두배가 될때까지 

약 1 ½-2 시간동안 부풀린다.

 

 

 

두번째로 잘 부풀려진 반죽

 

8.  두번째로 부풀려진 반죽을 밀가루를 뿌린 카운터로 옮긴다.

 

 

9.  추가분의 밀가루를 반죽 위에 조금 뿌린 후, 손으로 반죽을 해서

     둥근 공모양의 반죽을 만들어 준다.

 

 

10. 커다란 볼에 올리브 오일을 바른 후, 밀가루로 조금 뿌린 다음에

      반죽을 볼에 담는다.

 

 

11. 세번째로 행주를 덮어서 1시간 정도 반죽을 부풀린다.

 

 

12. 반죽이 부푸는 동안, 오븐을 화씨 450도(섭씨 230도)에 

      더치 오븐을 오븐에 넣고, 45분-1시간정도 예열해 둔다.

 

13. 뜨겁게 달구어진 더치 오븐을 꺼내서 깔개위에 둔다. (IT'S VERY HOT!!)

 

 

세번 부풀려진 빵 반죽

 

14. 달구어진 더치 오븐에 밀가루를 살짝 뿌린 후, 위의 반죽을 조심스럽게 담는다.

 

 

오븐에서 잘 구워진 빵

15. 더치 오븐 뚜껑을 덮고, 예열된 오븐에 넣고...

 

16. 오븐에서 약 45분간 굽는다.  마지막 15분은 더치 오븐 뚜껑을 연 채로 구워준다.

 

 

 

빵이 조금 식은 후, 빵칼을 사용해서 빵을 먹을만큼 잘라서...

 

약 4시간에 걸쳐서 반죽을 부풀린 덕분에 빵 속이 크고 작은 기포가 생겨서 겉은 아주 바삭바삭하고, 속은 부드럽다.

 

빵이 따스할 때에 버터를 살짝 발라서  

커피와 마시면 훌륭한 아침식사나 간식으로 그만이다.

 

 

ENJOY!!

 

이 빵에 단단히 꽃혀서

이번 주에 세번째 만든 더치 오븐 빵

 

 

 

 

 

작년에 집에서 만든 오렌지 마말레이드,

블루베리 잼 그리고 딸기잼 3종 세트를 담아서

커피와 곁들여서 오늘 아침 식사를 해결했다.

 

 

 

 

 

멀리 사는 큰 딸과 조카들을 위해서 영어 레피시도...

 

1.  Stir the yeast into the water and allow the yeast to bloom until foamy.

2.  In a large bowl, mix together the flour and salt by hand. Once incorporated,

    create a small well in the middle and pour in the water and yeast mixture.

3.  Mix by hand, wetting your working hand before mixing so the dough doesn’t stick  

     to your fingers.  The water and flour should come together and a form rough dough 

     that pulls away from the sides of the bowl. If the dough is too sticky, 

     add more flour in small increments, about 1 tablespoon at a time. 

     If the dough is too dry, add more water, 1 tablespoon at a time.

4.  Once the dough comes together, cover and let rise until doubled in size (about 1 ½-2 hours).

5.  Uncover the dough and give it a few pokes with your finger.  If the dough has risen properly,

     it should indent under the pressure of your finger and slowly deflate.

6.  Using your hand or a rubber spatula, start from the rim of the bowl to work the dough 

     loose from the sides and fold it up and towards the center of the bowl. 

     Turn the bowl 90 degrees, and repeat until all the dough has been pulled 

     from the sides and folded towards the center.

7.  Once finished, cover and let the dough rise again for another 1 ½-2 hours.

8.  Once the dough has doubled in size again, 

     gently transfer it from the bowl to a lightly floured surface.

9.  Sprinkle a bit of flour on top of the dough. Using your hands, begin to shape it into a loaf. 

     Fold the dough under itself several times to form a ball, 

     then pinch together the seams of dough underneath.

10. Place the dough seam-side down in a clean bowl that has been lightly coated 

      with olive oil and dusted with flour.

11. Cover and let rise for 1 hour.

12. Meanwhile, place a 6-quart Dutch oven (or heavy cooking pot with oven-safe lid) 

      inside the oven. Preheat the oven to 450˚F (230˚C) with the pot inside 

      for 45 minutes-1 hour.

13. Carefully remove the pot from the oven and place it on a trivet or heat-safe surface. 

      (Be careful!  It’ll be VERY HOT.)

14, Turn the proofed dough over onto a lightly floured surface 

      and carefully place it inside the pot.

15. Cover with the lid and return the pot to the oven.

16. Bake for 45 minutes, removing the lid for the last 15 minutes.

17. Remove bread from pot, cover, and let cool for 10 minutes before slicing.

 

18. Enjoy!